tutit meni rikki

Me päätettiin pari viikkoa sitten jättää tutti pois Rudilta. Pikku herra on ollut hyvin kiintynyt tutteihinsa ja söisi niitä aina kun on mahdollisuus. Ollaan kuitenkin rajattu tutin käyttöä vain unille ja siinä hetkessä se onkin ollut tärkeä osa nukahtamista.

Päiväkodista ollaan jo pitkään toivottu tutin lopetusta, sillä Rudi pelleilee vain sillä. Kotona pelleilyä ei ole ollut, mutta öisin on jouduttu nousemaan monta kertaa antamaan tutti kun hän on herännyt eikä ole sitä itse löytänyt.

“tuntui kuin mun yli olisi kävelty”

Päiväkodin puolelta olltiin tehty itsenäinen päätös tutin lopettamisen suhteen. Nyt Rudi on nukkunut jo melko kauan päiväunet päiväkodissa ilman tuttia. Vaikka se on hieno asia, niin tuntui kuin mun yli olisi kävelty. Toki ymmärrän pienen tuuppauksen oikeaan suuntaan, koska olen pitkittänyt tätä “projektia” jo syksystä asti.

Yhtenä perjantai iltana leikkasin Rudin tutista tuttiosan halki ja vielä päästä palasen pois. Tuntui tosi pahalta tuhota jotain, joka on toiselle niin arvokasta. Vein tutin näytille pojalle ja kuinkas kävikään… Hän ei ollut moksiskaan rikkinäisestä tutista. Näytti, että se oli pikkemminkin hauska juttu. Juteltiin kuitenkin yhdessä, että huomaatko tutin menneen rikki ja nyt tutti on vietävä roskiin. Rudi itse vei sen roskikseen ja totesi myös sen olevan rikki.

Ensimmäisenä iltana nukahtaminen ilman tuttia meni suhteellisen helposti. Itku tuli, mutta muistutin rikkinäisestä tutista roskiksessa. Lisäksi korostin hänen uninallen tärkeyttä. Ja se auttoi. Yöllä hän heräsi kaksi kertaa. Eka kerta oli helppo saada hänet takaisin uneen. Toisella kerralla Rudi huusi 2 tuntia putkeen.. Jo kuitenkin seuraavana päivänä päiväunille käyminen meni todella helposti. Se oli lohduttavaa.

Muutaman yön ajan heräilyä oli paljon ja poika oli vaikea saada takaisin uneen. Etenkin minun antama läheisyys tuntui korostuvan ensimmäisinä päivinä. Rudi oli aivan totaalisen kiinni mussa. Öisin helpotti se, että Ale meni huoneeseen, koska sai nopeammin lapsen takaisin uneen kuin minä. Multa Rudi vaati, että pysyn hänen vieressä todella kauan.

Onko tilanne helpottunut?

Nyt tutin lopetuksesta on kulunut reilu pari viikkoa. Muutaman yön jälkeen meillä on nukuttu kokonaisia öitä. En muista milloin viimeksi näin on ollut. Iltaisin nukahtamisessa menee pidempi aika kuin ennen tutista luopumista. Se suotakoon lapselle, vaikka tältä äidiltä jääkin salkkarit katsomatta..Tutti olisi kuitenkin pitänyt jättää jo ajat sitten kun se kerran kävi näin helposti! Nykyään meillä ei edes muisteta mikä on tutti!